Nykyaikainen 5-ottelu Hämeenlinna 52 ry:n perustamiskokous

KUVASSA:  Terho Mustonen, Antti Simola, Tommi Lindroos, Janne Pykälistö, Suvi Kuosmanen, Merja Moliis, Päivi Kallio,Tommi Avelin, Jari Nurmi, Arto Terrimäki. Kuvasta puuttuvat lisäksi hallituksen jäseniksi valitut Janne Saarikko ja Hannu Lähteenmäki.

Tiistaina (18.9.2018) pidettiin Innoparkissa Nykyaikainen 5-ottelu Hämeenlinna 52 -yhdistyksen perustamiskokous. Urheilutoiminnassa käytetään lyhyempää nimeä Hämeenlinnan 5-ottelijat ja lyhennettä HML5. Tilaisuuden aluksi esiteltiin nykyaikaisen 5-ottelun uusiutunutta ilmettä, jonka jälkeen  kokous järjestäytyi  ja puheenjohtajaksi valittiin itseoikeutetusti paikalle saapuneen Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliiton puheenjohtaja Terho Mustonen. Kokous eteni sujuvasti kokeneen puheenjohtajan ohjaamana. Yhdistyksen  toimintaperiaatteena on edistää jäsentensä ottelutoimintaa ja lisäksi vaalia Hämeenlinnassa pidettyjen vuoden 1952 olympialaisten perinteitä. Hallitusvalinnan tavoitteena oli varmistaa yhdistyksen erityislajien (miekkailu, uinti, ratsastus, laser run) asiantuntemus hallitustyössä. Alkuvaiheessa joudutaankin tukeutumaan vahvasti paikallisten erityisseurojen  ja liiton valmennus- asiantuntemukseen.

Hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:

Antti Simola, puheenjohtaja                              Arto Terrimäki (perinne)
Jari Nurmi, varapuheenjohtaja                         Janne Saarikko (5-ottelu)
Tommi Lindroos, sihteeri                                  Suvi Kuosmanen (varajäsen)
Päivi Kallio (miekkailu)                                       Merja Moliis (varajäsen)
Hannu Lähteenmäki (juoksu)                            Janne Pykälistö (varajäsen)
Tommi Avelin (ratsastus)

Kokouksen jälkeen Terho  Mustonen onnitteli uutta yhdistystä seuraavin sanoin: ”Suomen 5-ottelun kannalta on merkittävää, että juuri Hämeenlinnaan saatiin perustettua uusi 5-otteluseura. Hämeenlinnalla on hienot perinteet juuri 5-otteluun liittyen. Nyt on hyvä aika yhdistää voimat lajin kehittämiseksi. Samalla on mahdollisuus ottaa koko hyöty Ahveniston alueen Olympiapuiston kehittämisestä sekä yhdistää mm. Aulangon alueen suomat mahdollisuudet. Hämeenlinnalla on hyvät edellytykset nousta keskeiseksi 5-ottelupaikkakunnaksi. Tämä edellyttää, että nyt perustettu yhdistys Nykyaikainen 5-ottelu Hämeenlinna 52 onnistuu haastavassa tehtävässään. Kiitokset hankkeen puuhamiehelle Antti Simolalle, että ollaan tässä pisteessä. Seuraava suuri ponnistus on saada lajien harrastajia. Tähtäimenä on vuonna 2022 järjestettävät vuoden 1952 Olympialaisten muistokilpailut. Onnea ja menestystä!”

Nykyaikainen 5-ottelu on muuttunut paljon siitä mitä se oli Hämeenlinnan vuoden 1952 olympialaisten aikoihin. Nykyään sitä on kehitetty eri ikäryhmille sopivammaksi ja yleisöystävällisemmäksi. Maasto-ratsastus on muutettu turvallisempaan esteratsastukseen. Vapaauintimatkaa on lyhennetty. Miekkailun otteluaikaa on lyhennety. Viimeisimpänä uudistuksena ammunta ja juoksu yhdistettiin vuonna 2010 ja seuraavana vuonna siirryttiin ilmapistoolista turvalliseen ja ekologiseen laserammuntaan (Laser Run). Nykyaikainen 5-ottelu on monipuolinen laji, jota voi harrastaa 7-vuotiaasta jopa 80 vuoden ikään saakka. Laji kehittää mm. fyysistä kuntoa, motoriikkaa, tasapainoa ja nopeutta. Se kehittää myös henkisesti.

TOIMINTAPERIAATTEET

Uuden yhdistyksemme tarkoitus on liikunnan ja terveiden elämäntapojen edistäminen kaikissa ikäryhmissä nykyaikaisen 5-ottelutoimintaan liittyvien lajien ja niiden yhdistelmien kautta, sekä  toimia nykyaikaisen 5-ottelun tunnetuksi tekemiseksi ja sen harrastuksen levittämiseksi. Yhdistys toimii elävässä yhteistyössä kaupungin kasvatus- ja opetustoimen sekä koulujen kanssa. Lisäksi yhdistys vaalii Hämeenlinnassa pidettyjen vuoden 1952 Olympialaisten nykyaikaisen 5-otteluperinteitä tilanteisiin soveltuvilla tavoilla. Yhdistyksemme pysyvät harjoittelutilat tulevat olemaan Nummikeskuksessa, jossa harjoitetaan mm. miekkailua ja Laser Runia.