Hämeenlinnan 2022 Masters MM-kilpailut peruttu

5.4.2022 SM5L hallitus päätti kokouksessaan 4.4.2022 järjestelytoimikunnan ehdotuksesta perua nykyaikaisen 5-ottelun Hämeenlinnan Masters MM-kilpailut. Vuoden 1952 olympialaisten juhlavuotta tullaan juhlistamaan Hämeenlinnassa kesällä jollain muulla tavoin.

 

Perustelut peruutukselle: 

  • UIPM on päättänyt jatkaa venäläisten ja valkovenäläisten Executive Boardin jäsenten osallistumista päätöksentekoon.
  • Muuttuneen maailmantilanteen johdosta kilpailun osallistujamäärä ja sitä kautta taloustilanne on heikentynyt.
  • UIPM ei ole vahvistanut liiton esittämiä järjestelyjen taloudellisia säästötoimenpiteitä
  • Ukrainalaiset ovat olleet useiden Masters arvokilpailujen suurimpia ja menestyksekkäimpiä joukkueita ja Venäjän sodan johdosta Ukrainan joukkue ei todennäköisesti pystyisi osallistumaan, jolloin on epälojaalia Ukrainaa kohtaan järjestää Masters MM-kilpailut.
  • Kilpailun järjestelykomitean puheenjohtaja Janne Saarikko on eronnut tehtävästään vastalauseena UIPM:n toimille ja korvaavaa henkilöä ei riittävällä nopeudella ole löydettävissä.
  • UIPM Masters toimikunnan jäsenet, mukaan lukien Suomen Heidi Walli, ovat eronneet tehtävästään vastalauseena UIPM:n toimille

Edellä mainituista syistä liitto katsoo, että nykytilanne muodostaa ylitsepääsemättömän esteen (force majeure) kilpailujen järjestämiselle. 

---------------------------

Hämeenlinnan 5-ottelijat tutkii kansainvälisen juhlakilpailun järjestämisen mahdollisuutta samana ajankohtana heinäkuussa.

 

Tiedote 5.4.2022

Hämeenlinnan peruuntuneiden MM-kisojen tilalle kansainväliset viisiottelukisat

PERUUNTUNEIDEN MM-KISOJEN TILALLE KANSAINVÄLSET 5-OTTELUKISAT

Hämeenlinnan 5-ottelijat (HML5) suunnittelee yhdessä Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliiton (SM5L) kanssa heinäkuun 21.‒23. päiville kansainvälistä viisiottelukilpailua Aulangon ja Ahveniston kilpailupaikoille. 5-ottelijoiden järjestettävistä mastersien maailmanmestaruuskisoista jouduttiin luopumaan, kun SM5L katsoi mahdottomaksi järjestää kilpailuja kansainvälisen tilanteen kiristymisen vuoksi.

HML5:n varapuheenjohtaja Sulevi Pellinen kertoo, että seurassa on jo jonkin aikaa pohdittu varasuunnitelmaa, jonka turvin Hämeenlinna pääsisi isännöimään kansainvälistä viisiottelutapahtumaa, jos kisoista olisi maailmantilanteen vuoksi luovuttava.

”Seuramme yhtenä säännöissä mainittuna tehtävänä on Hämeenlinnassa järjestetyn vuoden 1952 olympiaviisiottelun perinteiden vaaliminen. Olimme jo ennakkotiedottamisessa kertoneet yli 30-vuotiaiden mastersviisiottelijoiden MM-kisojen olevan samalla Hämeenlinnan olympiakilpailujen 70-vuotisjuhlatapahtuma. Kun kisoja ei nyt päästä aiotulla tavalla järjestämään, olemme päätyneet yhdessä Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliiton korvaavan kansainvälisen juhlakilpailun järjestämiseen”, Pellinen sanoo.

HML5 uskoo olevan mahdollista saada juhlakisoihin masters-osallistujia muun muassa Pohjoismaista, Baltian maista, Unkarista, Ukrainasta, Isosta-Britanniasta ja Yhdysvalloista. Juhlakisoihin suunnitellaan myös nuorten sarjojen kilpailuja. Tällöin tulisivat kysymykseen 9 19 vuotiaat omissa ikäsarjoissaan. Nuorimmat kilpailisivat kolmiottelussa, jossa lajeina ovat uinti ja laser run eli ampujajuoksu. U 19-sarjan nuoret kilpailisivat lisäksi myös miekkailussa. Ratsastus olisi lajina vain masterseilla.

”Hämeenlinnassa on nimenomaan lasten ja nuorten viisiottelu saanut innostuneita uusia harrastajien. Haluaisimme mielellämme järjestää heille tilaisuuden osallistua kansainväliseen kilpailutapahtumaan omassa kotikaupungissa. Tervetulleita ovat luonnollisesti kaikki suomalaiset nuoret ja mastersikäiset ottelijat”, Pellinen toteaa.

Lopullinen päätös kesäisten viisiottelukilpailujen järjestämisestä tehdään, kun tarvittavat taloudelliset ja toimitsijavoimien resurssit on kartoitettu. Nämä asiat selvitetään mahdollisimman pikaisesti, jotta kisakutsut voitaisiin lähettää pääsiäisen jälkeen.

”Kisoista luopuminen ei ole ollut meidän syytämme. Teemme kuitenkin parhaamme, jotta voisimme tuoda kaupungin urheilutarjontaan hienon kesäisen lisän”, korostaa Pellinen.

Lisätietoja

Sulevi Pellinen, p. 0400 764491, sulevi.pellinen@proviestinta.fi

Kansainvälinen nykyaikaisen 5-otteluliiton (UIPM) hallitus päätti 1.2.2020 myöntää vuoden 2022 Masters MM-kilpailut Suomeen ja Hämeenlinnaan.

Hämeenlinnan Kaupunginhallitus teki kesäkuun 2018 alussa päätöksen osallistua nykyaikaisen 5-ottelun vuoden 2020 PM-kisojen ja vuoden 2022 juhlakisojen eli Masters MM-kilpailujen hakemiseen ja järjestelyihin. Yksi kisahankkeen tavoitteista on edistää 5-ottelutoimintaa Hämeenlinnassa ja koko Suomessa.

Olympialaisten juhlavuotta juhlistetaan Hämeenlinnassa 5-ottelun Masters MM-kilpailuilla 

Kisavuonna 2022 tulee kuluneeksi 70 vuotta Helsingin olympialaisista, joiden 5-ottelu kisattiin Hämeenlinnan Ahvenistolla.

Suomelle myönnettiin 1.2.2022 Lausannessa Sveitsissä vuoden 2022 nykyaikaisen 5-ottelun Masters MM-kilpailujen järjestämisoikeus. Päätöksen teki kansainvälisen 5-otteluliiton UIPM:n hallitus, jonka kokous pidettiin uudessa Kansainvälisen Olympiakomitean päärakennuksessa. 

Janne Saarikon esittelemässä hakemuksessa UIPM arvosti erityisesti perinteiden ja modernin kestävän kehityksen yhdistelmää, jossa yhdistyivät suomalainen luonto, Helsingin Olympialaisten muisto sekä Suomen kyky järjestää onnistuneita kilpailuja. Suomen kunniakkailla 5-otteluperinteillä oli varmasti myös merkityksensä kv. liiton päätöksessä. Suomessa on viimeksi järjestetty nykyaikaisen 5-ottelun MM-kilpailut vuonna 1990.

Helsingin Olympialaisten nykyaikainen 5-ottelu järjestettiin Hämeenlinnassa kilpailukeskuksen ollessa Ahveniston olympiapuistossa. Suomelle myönnetyt 2022 MM-kilpailut järjestetään vuoden 1952 Helsingin olympialaisten alkuperäisillä kilpailupaikoilla ja 70-vuotis muistokilpailuilla muistetaan Helsingin Olympialaisten ainutlaatuista Helsingin henkeä. 

Suomi menestyi vuoden 1952 olympialaisten 5-ottelussa saavuttaen joukkuepronssia joukkueella Olavi Mannonen, Lauri Vilkko ja Olavi Rokka.  Suomalaisen 5-ottelun menestys olympiatasolla ei ole pelkästään historiaa, sillä 5-ottelun olympiamitalistin (München 1972)  Veikko Salmisen tytär Laura Salminen on tällä hetkellä Tokion olympiarankingissa kolmen parhaan joukossa. 5-ottelun Tokion olympiakarsinta huipentuu loppukeväällä maailmancupin finaaliin ja MM-kisoihin.

Vuoden 2022 Masters MM-kilpailuihin odotetaan yli 200 urheilijaa kaikilta mantereilta. Kilpailuiden järjestelyssä avainasemassa on paikallinen 5-otteluseura puheenjohtajanaan Antti Simola. Hämeenlinnan kaupungin apu kisojen saamisessa Suomeen oli merkittävä. Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitolle MM-tason kilpailujen järjestäminen on merkittävä satsaus.

Tämän vuoden elokuussa Hämeenlinnassa järjestettävät 5-ottelun SM- ja PM-kilpailut toimivat 2022 MM-kilpailujen testikilpailuna. 

- Kisojen saaminen Hämeenlinnaan on suuri merkitys koko Suomen 5-otteluyhteisölle. Näin myös Hämeenlinnan Ahveniston olympiapuisto saa kunniakkaiden perinteiden arvoiset 70-vuotisjuhlat.  Ahveniston olympiapuisto on nykyisellään kunnostettu, viimeisimpänä kunnostettiin maauimala vuonna 2014. Yksi kisahankkeen tavoitteista on edistää nykyaikaisen 5-ottelutoimintaa Hämeenlinnassa ja koko Suomessa, iloitsee Hämeenlinnan 5-ottelijoiden puheenjohtaja Antti Simola.

Lisätietoja:
Janne Saarikko, hallituksen jäsen (5-ottelu), Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto, puh. 050 – 385 3057
Antti Simola, puheenjohtaja, Hämeenlinnan 5-ottelijat, puh. 050 – 340 6123