SM5L VIIKKOTIEDOTE SEUROILLE 20.3.2020

5.2.2020

Hyvät jäsenseurat,

 

Maailmantilanne on nyt sitten ajanut kaikkien suunnitelmien yli. Hyvä näin, meidän kaikkien terveys on kaiken etusijalla.

Liiton hallitus on siis perunut kaikki kotimaan kilpailut ja tapahtumat toukokuun loppuun saakka ja liittotason valmennustoiminta on toistaiseksi peruttu.

Liitto myös vahvasti suosittelee seurojen harjoitustoiminnan peruuttamista toistaiseksi.

Tässä vielä liiton hallituksen tiedote viime perjantain 13.3. ylimääräisen kokouksen päätöksistä ja linjauksista >.

 1. Koronan vaikutukset seuratoimintaan

Eilen aamuna lähetimme Olympiakomitealle liiton koosteen koronaviruksen vaikutuksista SM5L yhteisöön. Olympiakomitea puolestaan työsti eilisen aikana urheilun ja liikunnan yhteisen koosteen eteenpäin OKM:lle ja verottajalle.
Liitteenä tiedoksenne medialle lähetetty tiedote. Lämmin kiitos teille yhdeksälle  puheenjohtajalle/seuralle, jotka vastasitte kyselyymme lyhyellä varoitusajalla??
Yhteenvetona voimme todeta, että korona kohtelee SM5L seuroja eri voimakkuudella. Pienemmille seuroille suurin vaikutus on harjoituksen keskeytys kun taas suurille seuroille vuokra- ja henkilöstökulut muodostavat suureen haasteen. Myös ammattivalmentajiemme toimeentulo huolestuttaa.

Yksi huoli on meille kaikille yhteinen; palaavatko harrastajat ja vapaaehtoiset sekä valmentajat ja ohjaajat miekkailun ja 5-ottelun pariin kun tilanne helpottaa?
Tästä syytä on ensisijaisen tärkeää, että seurat pitävät yhteyttä jäsenistöön myös näinä vaikeina aikoina. Olkaa luovia ja jakakaa hyviä ohjeita ja oivalluksia (sosiaalinen media täyttyy näistä) jäseniemme kotitreeneihin viestillä “Älä lopeta harjoittelua, vaikka koronavirus sulkee saleja” ja “Pidä treenimäärä samana, sopeuta vain muoto”. Liiton kanavat #fencingfinland ja #modernpentathlonfinland myös mielellään jakaa seurojen julkaisuja eteenpäin.

Jäsenistölle voi esim. ehdottaa kannatusmaksuja ja ennakkomaksuja, joilla voidaan helpottaa seuran taloudellista ahdinkoa.

Tästä voit lukea mm. Olympiakomitean eri koronaohjeistukset urheilukentälle > Mukana myös linkki Olympiakomitean HelpDeskiin.

 1. Mitä koronavirustilanne tarkoittaa yhdistysten tilinpäätöksille ja kokouksille?

Monessa aatteellisessa yhdistyksessä ja liitossa tulee keväällä kirjanpitolain mukaan laatia tilinpäätös ja sääntöjen mukaan myös järjestää yhdistyslaissa tarkoitettu yhdistyksen kokous (liitoissa ”liittokokous”). Koronavirustilanne saattaa asettaa normaalille menettelylle esteitä. Jos kokouksen kutsumiselle tai kokouksen pitämiselle on este, yhdistyksen hallitus saa odottaa esteen poistumista ja toimia vasta sitten. Lue lisää PWC tiedotteesta >

Vallitsevassa tilanteessa SM5L kevätkokous siirretään, ilmoitamme uuden ajankohdan myöhemmin. Näin ollen myös Katterin Miekan luovutus siirtyy.

 1. Kilpaílutoiminta

SM5L seuraa tilannetta ja kv. liittojen tiedotusta mm. Tokion olympialaisiin  ja olympiakarsintaan liittyen.  Tulevien aikataulujen ja 2020-2021 kilpailukalenterin suunnittelu on jäissä kunnes meillä on lisätietoa. Perutetuille SM-kilpailuille pyritään löytämään uudet ajankohdat. Salt Lake Cityn huhtikuun nuorten MM-kilpailut ja Brysselin toukokuun veteraanien EM-kisat on peruttu. Muista touko-kesäkuun kv. kilpailuista odotamme tietoa…

 1. Olisiko nyt aikaa seurakehitykselle?
 • Tähtiseura-kehityspolku on kaikkien seurojen käytössä ja kehityspolku aloittaminen ei sido mihinkään, mutta auttaa varmasti seuran toimintojen kehittämisessä.  Palvelussa on runsaasti hyödyllistä materiaalia. Kannattaa tutustua https://tahtiseura.suomisport.fi/
 • Suomisportin seurapalvelu osana digitaalista urheiluseuraa
  SuomiSportin digitaalinen seurapalvelu “seurojen talo” on pilottivaiheessa (käynnissä 1.0 version viimeistely ja pilotointi). Laajempi julkaisu ja käyttö syksyllä 2020. Lue lisää oheisesta materiaalista, joka esiteltiin liittojen toiminnanjohtajille tämän viikon etäpalaverissa. Yritämme saada SuomiSportin asiantuntijan kertomaan lisää tulevaan seuratapaamiseen. 
 1. Seuran kaluston huolto

Nyt on oiva tilaisuus huoltaa ja pestä seurojen alkeiskurssivarusteet! Maskien pesuun tässä hyvä malli Espoosta.  Viherlaakson Virherpeipossa loihditaan "luonnon valkoisista" maskeista hohtavan valkoisia Takit ja hanskat pannan pesulan suuriin pesukoneisiin ja maksit pestään painepesurilla. Terho Mustonen on lupautunut mukaan pesukonsultiksi jos tämä kiinnostaa seuraasi.  Katso video tästä >

 1. SM5L hallituksen kokouksen 9.3. pöytäkirjaotteen voit lukea tästä >
 2. Tiedoksenne SM5L toimiston talvilomat:    

Minna 23.-29.3. ja Lena 30.3.-5.4.

Lisäksi toimiston henkilöstö purkaa tulevien viikkojen aikana alkuvuoden kerääntyneet ylityötunnit.

Näinä haastavina aikoina muistutamme vielä, että Miekkailu ja 5-ottelu on lopulta kuitenkin vain urheilua ja liikuntaa, elämä on paljon tärkeämpää.

Pidetään huolta toisistamme, pysytään kotona!  Kyllä me tästä selviämme, taas kerran yhdessä ja positiivisella eteenpäin katsovalla asenteella!

Viikonlopputerveisin,

Lena & Minna

#stayhome #staysafe