Jäsenkysely

HYVÄ HÄMEENLINNAN 5-OTTELIJOIDEN JÄSEN!

Kansainvälisen Nykyaikaisen 5-otteluliiton UIPM:n hallitus on esittänyt, että 5-ottelun lajiohjelmasta poistettaisiin ratsastus, joka olisi tarkoitus korvata jollakin muulla lajilla, joka ei nykyisin kuulu olympiaohjelmaan. Korvaavaa lajia UIPM:n hallitus ei ole ehdottanut. Se on kuitenkin korostanut, että ratsastuksen poistamisehdotus ei johdu Tokion olympiakisoissa huomiota herättäneeseen hevosen epäasianmukaiseen kohteluun.

Ratsastus on ollut mukana nykyaikaisessa 5-ottelussa alusta alkaen. Ensimmäisen kerran kilpailtiin ammunnan, uinnin, miekkailun, ratsastuksen ja maastojuoksun muodostamassa lajissa Tukholman olympiakisoissa vuonna 1912. Kansainvälisen Olympiakomitean tuolloisen puheenjohtajan ja nykyaikaisen 5-ottelun ideoijan Pierre de Coubertinin mukaan tarkoituksena oli kilpailla maailman monipuolisimmassa urheilumuodossa ja löytää monitaitoisimmat urheilijat. Suomalaiset ovat harrastaneet nykyaikaista 5-ottelua alusta alkaen.

Ratsastuksen poistaminen 5-ottelun lajivalikoimasta olisi suurin muutos koko urheilumuodon historiassa. Aikaisemmin on ratsastusta kevennetty siirtymällä maastoesteratsastuksesta vähemmän vaativaan ja vaarattomampaan rataesteratsastukseen. Tuliaseilla ammunnasta siirryttiin ensin ilmapistooliammuntaan ja tämän vuosisadan alkuvuosina laseraseilla ampumiseen, johon yhdistettiin juoksu. Voidaan sanoa, että 5-ottelua on uudistettu, mutta sen alkuperäisiä lajeja on samalla kunnioitettu ajanmukaistamalla niitä.

Ratsastuksen poistaminen on herättänyt suurta vastustusta kansainvälisessä 5-otteluperheessä. Erityisesti aktiiviurheilijat ovat ruvenneet puolustamaan ratsastuksen asemaa. Muun muassa viime kesän Tokion olympiakisoijen miesten kultamitalisti, brittiläinen Joseph Choong on vedonnut ratsastuksen säilyttämisen puolesta. Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto on tiedotteessaan ilmoittanut, että se pitää UIPM:n hallituksen esitystä kansainvälisen liiton sääntöjen vastaisena.  Perinteisten 5-ottelumaiden Ruotsin ja Unkarin kansalliset liitot ovat kääntyneet UIPM:n puoleen ja vaatineet ratsastuksen pitämistä lajiviisikossa. Ruotsin 5-otteluliitto on vedonnut muun muassa siihen, että alun alkaen 5-otteluun liittyvä ratsastuskilpailun hevosten arvonta on urheilua tasa-arvoistava tekijä. Monet lapset ja nuoret, joiden vanhemmilla ei ole varaa omaan hevoseen ja sen ylläpitoon, pääsevät näin harrastamaan haaveilemaansa urheilulajia.

Ratsastuksen poistamisajatuksen taustalla saattaa olla UIPM:n hallituksen pelko siitä, että 5-ottelu menettäisi asemansa olympialajina, jos sitä ei pystytä lyhentämään noin puolessatoista tunnissa läpivietäväksi urheilumuodoksi, jollainen sopisi parhaiten kansainväliseen televisio- ja suoratoistopalveluun ja sellaisena tuottamaan mahdollisimman suuret mainostulot. Ratsastuksen poistamiselle ei ole ainakaan toistaiseksi esitty muuta uskottavaa perustetta.

Hämeenlinnassa ratsastus on ollut suosittu 5-ottelun osalaji. Esimerkiksi lasten 5-ottelukerholaisten keskuudessa ratsastus ja uinti ovat olleet toivotuimpia lajeja.

Kansainvälisen 5-otteluliiton on tarkoitus keskustella ja mahdollisesti päättää ratsastusasiasta yleiskokouksessaan tämän kuun lopulla. Jotta voisimme 5-otteluseurana evästää Suomen edustajia kokoukseen, haluamme tiedustella, mitä mieltä HML5:n jäsenet ovat ratsastuksen asemasta nykyaikaisessa 5-ottelussa.

Vastaaminen on luottamuksellista. Vastauksia ei yhdistetä jäsentietoihin.                                     

Pyydämme sinua ystävällisesti vastaamaan seuraaviin kysymyksiin ensi viikon keskiviikkoon 17.11.2021 mennessä .